Konzultant a garant léčby
prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc. MBA

Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Děkujeme za váš dotaz, během pár dní tady naleznete odpověď.


Filtrovat dotazy podle oblasti:

1. 3. 2022 Libuše Šramková

Zkopírované hodnoty u lékařky, chce mi napsat léky. Je to nutné, Mám dosti nadváhu. / op. kyčle/ děkuji za odpověď. Šramková Libuše Most.Hezký denpatologické: B_Stř. objem trombocytů 11.6 fl (7.8 - 11.0), S_Kys. močová 352 µmol/l (140 - 350), S_Cholesterol 5.58 mmol/l (2.90 - 5.20), S_Cholesterol LDL 3.61 mmol/l (1.20 - 3.00), S_Glukóza 5.62 mmol/l (4.61 - 5.59), B_HBA1c 48.0 mmol/mol (20.0 - 42.0)

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

z Vašeho dotazu mi není jasné, na co Vám chce lékařka léky předepsat. Ale podle výsledků soudím, že na zvýšenou hladinu cholesterolu.
Hladina vašeho LDL cholesterolu je 3,6mmol/l, dále máte rovněž vyšší hladinu krevního cukru (HbA1C 48mmol/mol). Norma je zde do 42mmol/mol

Vyšší cukr bych ve Vašem případě ještě neléčila, ale rozhodně je na pořadu dne pohyb a dieta.
Zato hladina LDL cholesterolu je již k léčbě. Doporučené cílové hodnoty pro LDL pro osoby s poruchou metabolizmu cukru jsou pod 1,8mmol/l. Ze zkušeností vidím, že hodnoty LDL jen dietou a pohybem až ke té doporučené hladině 1,8mmol/l snížit nejdou. Proto se již v této fázi léčba doporučuje. Důvody proč léčit blíže viz: https://ocukrovce.cz/proc-lecit-vysoky-cholesterol-aneb-jak-predejit-infarktu-myokardu/

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

24. 2. 2022 Iva

Dobrý den, plánuji těhotenství a mam cukr cca 5,3 - ráno i 2 hodiny po jídle. Měřím 176cm, vážím 63kg, jsem hubená, 36let. Zhruba pul roku držím dietu, kterou cca 2x týdně porusim (např snim knedliky, bramburky..), jinak vynechavam psenici, oves, brambory, rýži, varenou zeleninu.. Jako prilohu mam tedy luštěniny, bataty, indianskou ryzi, zitne testoviny. Chleb si pecu sama 100% zitny. Ale jím tucne maso (kachna, vepřové), uzeniny, mléko, ovoce. Ale kachnu si dam napr s zitnymi testovinami bez zeli. Takto jsem snizila cukr z 6 na 5,3 za pul roku. Mam jiz nyni navštívit diabetologii, nebo mám vyčkat, az budu těhotná? Vyšší hladina cukru v minulosti byla myslím způsobena tím, že jsem měla dlouhodobě nevhodnou stravu (každý den velké množství sladkostí, bramburky, ryze, knedliky). Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Vaše dieta je ukázková, je vidět že Vám prospívá. Hodnoty měřené na glukometru jsou v normálu pro netěhotnou. Proto nyní není třeba navštěvovat diabetologii, počkejte jak Vám dopadne zátěžový test (tzv. oGTT), který se provádí v těhotenství. Na diabetologii bych Vám v současném stavu doporučila pokud budete mít na glukometru opakovaně nad 6,5mmol/l.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

23. 2. 2022 Luboš

Dobrý den, měl jsem dvakrát po sobě v průběhu posledního půl roku zvyseny cukr 6,0 mmol/ a pak 6,3 mmol/l (glykovaný hemoglobin 35 mmol/mol). Mám 180cm / 74kg. Nevím z čeho mohou být takto zvýšené hodnoty. Jediné mě napadá psychosomatika (dlouhodobý stres, úzkosti). Mám sedavé zaměstnání v kanceláři. Obvodní lékař mi zatím doporučil na dva měsíce diabetickou ditetu a pak krev zkontroluje znovu.
Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

s hraničními hodnotami krevního cukru se setkáváme velmi často. Potřebujeme rozlišit zda se již jedná o cukrovku nebo o tzv. prediabetes. Stres, zejména pokud trvá dlouho může zhoršovat citlivost na inzulín a vést k vzestupu cukru.

Za normální hodnoty glykémie nalačno považujeme do 5,5 mmol/l. Hodnoty 5,6-6,9 mmol/l jsou hraniční, jedná se o tzv. prediabetes. Je to stav, který předchází cukrovku. Pokud hladina glykémie nalačno přesáhne 7,0 mmol/l, již hovoříme o cukrovce. O cukrovku se také jedná, pokud při zátěžovém tzv. oGTT testu je hodnota ve 2. hodně nad 11 mmol/l. U řady pacientů se stav může upravit (zejména u těch, kteří jsou obézní či mají velmi špatný dietní režim). Někteří pacienti ale takto setrvávají léta, u jiných se rozvíjí cukrovka. Prediabetes je důvodem ke kontrole krevních tuků a krevního tlaku, protože prediabetes je mírně rizikový z hlediska urychlení aterosklerózy, a tedy i zužování cév. Lačná glykémie bývá u řady diabetiků první známka toho, že se rozvíjí porucha tolerance cukru. Během dne mohou být hodnoty v normálu.

Ve Vašem případě je určitě správná volba strava s omezením volných cukrů, tzv. racionální dieta. Pokud kontrolní glykémie nalačno v laboratoři bude opět mezi 6-6,9 mmol/l, doporučuji ještě provedení oGTT. To proto, abyste měl jistotu, zda se jedná o prediabetes, nebo již cukrovku. Podle výsledků se pak může zahájit léčba.


S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

22. 2. 2022 Hanka

Dobrý den,

je potřeba na diabetologii mít odeslání od PL nebo když pacient cítí nějaké příznaky, se může objednat rovnou, děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud máte laboratorně potvrzenou zvýšenou hodnotu cukru /glykémie/ nalačno, žádanku od PL nepotřebujete.

S pozdravem

Diabetologická ambulance

21. 2. 2022 Hana

Dobrý den, mám tehotenskou cukrovku zatím zvýšené hodnoty 5,25. Prosím poraďte mi čím můžu doma snižovat bezpečně hladinu cukru v krvi? Jaké bylinné čaje a bylinky případně potraviny vhodné pro těhotné? Koprivovy čaj, boruvkovy čaj, případně nějaké tabletky vhodné? Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

v těhotenství doporučujeme v léčbě těhotenské cukrovky pouze racionální stravu (podrobně např. viz www.tehotenskacukrovka.cz) a přiměřený pohyb (ideálně procházky).

Pokud dochází opakovaně ke zvýšení glykémie, která již vyžaduje léčbu, radím používat vyzkoušenou léčbu, kterou Vám na míru vytvoří na diabetologii.
Žádné potravinové doplňky, čaje a pod. neprokázaly zásadní vliv na snížení hladiny krevního cukru.

Ve vašem případě máte hodnoty pouze hraniční, o léčbě se většinou rozhodujeme až když máte nalačno opakovaně 5,3-5,5mmol/l měřeno glukometrem.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 2. 2022 Míša

Dobrý den chtěla jsem se zeptat vyšetřuje se na diabetologii jednou za čas krevní obraz?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

krevní obraz a jeho vyšetření nebývá obvyklou součástí pravidelných vyšetření na diabetologii. Vždy záleží na zvyklostech lékaře, zda dělá krevní obraz jako součást preventivních testů. Obvykle se preventivní kontrola celkového stavu (tedy odběry krve v laboratoři) provádějí 1x ročně. V případě, že je potřeba, dělají se testy kdykoliv v mezidobí. O konkrétních odběrech se lékař rozhoduje podle aktuálního zdravotního stavu svého pacienta.

Na diabetologii se pravidelně obvykle odebírá: moč, jaterní, ledvinné funkce, tuky, štítná žláza, minerály, kyselina močová. Někdy doplňujeme též krevní obraz. Další testy se pak přidávají podle zdravotního stavu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

3. 2. 2022 Blanka

Dobry den ve spěchu jsem si aplikovala v poledne noční inzulín 22 jednotek místo denního 18 jednote.
Diabetes mi byl zjištěn po prodělání covid 19 v listopadu 2021.
Aplikuji si 22, 18, 18, a noční 22 jak pokračovat dále
Děkuji Veselá

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

toto je dotaz akutního charakteru, který je lépe řešit telefonátem na Vaši diabetologii, nicméně i když asi již pozdě, tak zde je odpověď.

Pokud jste aplikovala dlouhodobě působící inzulín v jinou dobu než máte rozepsáno, je postup následující. Dlouhý inzulín 22j byl v ten den již aplikován, proto jej budete aplikovat až další den v obvyklou dobu. Protože ale dlouhý inzulín nemá vliv na glykémii po obědě, budete mít po obědě hyperglykémii.

Pokud si tuto situaci uvědomíte hned, tak si kromě již píchnutého dlouhého inzulínu, podáte hned (tedy před obědem) i inzulín rychlý, radila bych ale trochu nižší dávku. Cca 14j, zde ale hodně záleží na glykémii a přijaté stravě. Úpravy dávek krátkého inzulínu jsou ale kapitolou dlouhou a měla byste jí umět z diabetologie.

Pokud si tuto situaci uvědomíte až po jídle, kdy vidíte že je vysoká glykémie, tak dopíchnete menší dávku krátkého inzulínu po jídle (cca 8j).

Závěrem: je důležité dávat pozor na to, který inzulín a kdy si aplikuji. Tento omyl není závažný, horší by bylo, kdybyste si podala na noc 22j rychlého inzulínu a šla spát, pak by bylo riziko hypoglykémie vysoké.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

16. 2. 2022 Slavomír Turoň

dobrý den, budou mi operovat ďásně, nebudu moci kousat. Je nějaká tekutá dieta. A kde ji seženu. děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den,

tekutou nebo i kašovitou dietu, která je vhodná po operaci dásní si můžete připravit sám (sama) doma. Mohou to být krémové (tedy rozmixované) zeleninové polévky nebo vývary. Můžete jíst rovněž jogurty, kaši bramborovou, ale i jiné kaše (např. ovesnou, pohankovou atd. podle chuti).

Pokud chcete sáhnout po připravených výrobcích, prodává se v lékárnách nápoj vhodný pro diabetiky - Diasip. Je to tekutá výživa s obsahem speciálních bílkovin, cukrů a vlákniny. Na internetu je dále celá řada nabídek na tekutou stravu.

Jen při výběru dejte pozor, kolik gramů cukrů bude obsaženo v jedné dávce. Ideální je dávka mezi  20-50g cukrů na jedno jídlo.
Pokud užíváte léky nebo inzulín, je důležité si během těchto dnů měřit glykémii glukometrem a v případě potřeby upravit dávku léků. Cílové glykémie vhodné pro hojení jsou mezi 4-10mmol/l.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

15. 2. 2022 Slavomír Turoň

Prosím Vás, mám dotaz. Může diabetik jíst vajíčka na tvrdo?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

ano, diabetik může jíst vajíčka. Vajíčka se řadí mezi základní potraviny zdravé výživy, protože obsahují velké množství živin a antioxidantů. Vajíčka mají velmi vhodné výživové hodnoty, kterým dominují bílkoviny a tuky, jsou skvěle stravitelné a navíc se dají připravit na stovky způsobů.

Pokud si hlídáte hladinu cholesterolu nebo váhu, dejte pozor na způsob přípravy tak, aby bylo použito málo tuků a pokud ano, tak ty tuky zdravé (např. olivový olej místo másla, atd.)

Počet vajec na týden přesně není stanoven, ale lze odhadnout cca mezi  5-8 kusy. Již neplatí, že vejce jsou nezdravá pro svůj přísun cholesterolu a proto jejich množství přísně neomezujeme.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

11. 2. 2022 Slavomír Turoň

Dobrý den, já mám doma tabulku glykemických indexů, ale je tam asi 60
potravin. nemůžete mi poslat elektronicky tabulku, kde je těch potravin
o dost více. Já jsem totiž začátečník, teprve se to učím.

Děkuji

Slavomír Turoň

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

informací je na internetu řada, osobně používám ty od Stobu.

Viz: https://www.stob.cz/cs/glykemicky-index-tabulky

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková