Konzultant a garant léčby
prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc. MBA

Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Do dotazu prosím doplňte Váš věk, hmotnost, výšku, ideálně také léky na cukrovku. Odpovíme Vám pak přesněji.

Vaše odpovědi zpracováváme průběžně a odpověď na Váš dotaz bude zveřejněna v nejbližších dnech. Nejsme ale schopni dopovědět Vám obratem. Pokud máte akutní problém, kontaktujte svého lékaře nebo pohotovost.

Děkujeme za váš dotaz, během pár dní tady naleznete odpověď.


Filtrovat dotazy podle oblasti:

19. 6. 2024 Erik

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. (26let, 84kg, 185cm) Již dva roky trpím velmi častou žízní. Ve dne piji velmi často, v noci se žízní nebudím. Byli mi provedeny testy na cukrovku, cukr je zvýšen (5.8 nalačno), ale cukrovka byla od diabetologa vyvrácena. Byl jsem zaslán k endokrinologovi, který mne po krátké kontrole poslal na odběry krve ohledně štítné žlázy, výsledky byli naprosto v pořádku. Endokrinolog vyžadoval abych si změřil kolik vody vypiji / vymočím během dne. Počítal jsem si to 2x v rozmezí dvou týdnů, jednou jsem vypil 5.8l a vymočil 2.7l, po druhé jsem vypil 5.2l a vymočil 3.5l. Určitě se potím více než běžný člověk, ale zas se nejedná o nic extrémního, že bych chodil úplně mokrý. Chtěl bych se zeptat, pokud cukrovka byla po důkladných testech vyvrácena, testy na endokrinologii byli v pořádku, co mohu dělat teď? Diabetolog také říkal, že se může jednat o žízeň z psychického stavu, ale po vyšetření dodal, že se mu zdám po psychické stránce v pořádku. Já osobně také nepociťuji nic v nepořádku. Otázka je tedy, co mohu dělat teď? Ke komu se vydat? Existují nějaké prášky například na omezení pocení? Vůbec se nevím rady. Děkuji za každou pomoc.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

problematika vyšetřování nadměrného příjmu tekutin je široká, nelze ji zde rozepisovat. Viz například:https://www.stefajir.cz/nadmerna-zizen-polydipsie. Proto Vám doporučuji navštívit ještě jednou Vašeho lékaře a ev. se nechat zkontrolovat na endokrinologii.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

12. 6. 2024 Lenka

Dobrý den,zajímalo by mě,zda se dá něco zhubnout s léky Forxiga či Trajenta.Je v nich velký rozdíl?Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

lék Trajenta je k hubnutí neutrální, nelze od něj tedy čekat váhový úbytek. Lék Forxiga vede k vylučování cukru do moči, denně se vyloučí kolem 70-80 g cukrů, což vede k úbytku hmotnosti. Léčba Forxigou obvykle vede k poklesu 3-5 kg. Čím více k tomu budete držet dietu a hýbat se, tím větší budou váhové poklesy.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

7. 6. 2024 anonymní

Dobrý den,
Jsem v práci a omylem jsem si vzala další jardiance. První jsem měla ráno a před chvílí jsem si vzala další aniž bych si to uvědomila. Může mi to ublížit?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

předem Vás prosím abyste akutní dotazy směřovala raději telefonem do Vaší ordinace, toto je poradna, kde je odpověď obvykle do  1-3 dnů.

Jednorázové užití větší než doporučené dávky Vám nemůže uškodit.  Pouze bych doporučila zvýšený příjem tekutin po dobu 24 hodin. (cca o 0,5-1 l tekutin navíc).ů

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 6. 2024 Marcela Křivská

Dobrý den,užívala jsem lék glucaphage a nyní mi ho změnili na zaxoran. Nikde jsem o něm nic nenašla. Máte zpětnou vazbu od pacientů na tento lék?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

lék Glucophage obsahuje účinnou látku Metformin. Lék Zaxoran je dvojkombinace. Obsahuje Metformin v různých sílách a další účinnou látku Sitagliptin. Proto na krabičce je nápis určující sílu obou účinných látek například 50/1000. To znamená 50 mg Sitagliptinu a 1000 mg Metforminu. Tento lék je silnější, než samotný Metformin (ve Vašem případě Glucophage). Je běžně užívaný u řady diabetiků 2. typu. Většinou bývá dobře tolerován, léčba nevede k hypoglykémiím. U některých pacientů vede k výraznému zlepšení kompenzace diabetu, některým je nutno léčbu ještě dále upravovat. Tolerance k přípravku bývá obvykle dobrá, ale to je individuální.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

31. 5. 2024 Radim, 46 let, 77 kg

Dobrý den, před zhuba 3 měsíci jsem byl na zákroku v nemocnici, po němž jsem 2 měsíce nemohl pořádně chodit, cvičit, víceméně jsem jen ležel. Během této doby mi byl 2x měřen cukr, poprvé 6,3, podruhé 6,7, dlouhý cukr 35 a inzulin 21,6. Vzhledem k těmto měřením jsem začal hodně chodit, cvičit ve fitku a držet dietu, během které neustále spíše hubnu, což není žádoucí, protože už tak jsem hubený dost. Při měření doma na lačno jsem po cca 1 aktivním měsíci na 5,3 - 5,9. Víc jsem zatím neměl. Chtěl bych vědět, zda je výše uvedené už důvod, nechat se odborněji vyšetřit, nebo to zatím nemusím řešit. Předem děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

máte hraniční hodnoty glykémie nalačno. Je určitě dobře začít již teď držet dietu a pravidelně cvičit.
Ne vždy ovšem tato opatření vedou k normalizaci hladin glykémie. Je proto důležité stav minimálně 1x ročně kontrolovat. V případě vzestupu glykémie nalačno nad 7,0 nebo HbA1C nad 45 mmol/mol bych již doporučovala zahájit léčbu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

24. 5. 2024 L

Dobrý den, Kevin se, 20 let, ale po užití krku mám problémy, pálení na hrudi, stižené dýchání, bolesti nohou, svalů, závratě,nemohu zaostřit, arytmie tlak, na konec pláč z toho všeho , tyto léky mne zabijou,pálení,motolice, hodnoty nejsou , stále se to mění.uz nevím, co dělat. Děkuji , eutyrox mám autoimunitní zánět hypotyreóza a občas se to změní na hyper.

Odpověď ordinace

Dobrý den, Váš dotaz není srozumitelný, pravděpodobně byl přeložen překladačem. Prosím zadejte dotaz znovu, můžete v anglickém jazyce.

Děkujeme za pochopení.

30. 5. 2024 Ivana Schwarzová

Dobrý den lékařka mi řekla že můžu půlit Mulado prolog 500 dělící rýha u něho není má pravdu.Na jiný lék přecházet nechci snáším ho dobře při poslední ranní kontrole5,1dekuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

nerozumím tomu, proč jej máte  půlit, když ho dobře snášíte. Glykémie vyhovuje 5,1, dávku bych neměnila, snížení dávky může vést ke zhoršení kompenzace diabetu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 5. 2024 Pavel

Dobrý den,
nikdy jsem neměl problém se zvýšným cukrem,ale nyní mi byl podán infuzně Solumedrol a už asi pátý den mám cukr kolem 7 po ránu na lačno. Jak dlouho by se tento stav mohl ustalovat? Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, po podání kortikoidů (Solumedrol) obvykle do 1-2 týdnů dochází k normalizaci hladiny glykémie. Snažte se dodržovat pitný režim a kontrolu cukru udělejete cca za dva týdny.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 5. 2024 Pavel

Dobrý den, mám cukrovku 2 typu. Asi 4 roky mi stačil galvus 50mg, nyní mám glyclada 100 mg ráno a navečer sitagliptin auxilto 100mg. Před tím jsem dostal Jardience, ale pro nepříznivé urologické projevy vyměněno. Nyní mám ale opakující se fimozu a nevím jak to řešit. Musí to být léky na cukr, ale nevím, který z nich. Ještě bych chtěl doplnit, že mám také crohnovu chorobu a z toho důvodu lékař volí léky, které nemají vliv na trávicí systém. Děkuji moc za pomoct.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

fimóza se vyskytuje pokud je v moči opakovaně přítomen cukr. To mohou způsobobat některé léky (jako např Jardiance), cukr ale může být v moči rovněž při dlouhodobě hůře kompenzované cukrovce. Při hyperglykémii dochází totiž v ledvinách k přestupu cukru z krve do moči. Léky typu Sitagliptin ani Glyclada močové cesty neovlivňují. Snažte se tedy neprve normalizovat glykémie (tedy nalačno kolem 6 mmol/l a po jídle 7-9 mmol/l).

Konkrétní nastavení léků na cukrovku zde nemohu doporučit neboť neznám Vaše laboratorní testy a další parametry, které při volbě léků posuzujeme.
Doporučuji Vám na kontrole probrat s Vaším diabetologem.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

27. 5. 2024 Sára

Dobrý deň. Od septembra 2023 do februára 2024 som užívala Saxendu. Plánujem tehotenstvo a preto by som sa chcela opýtať aký dlhý čas je potrebný na bezpečné otehotnenie aby sa liek neovplyvnil plod dieťaťa. Ďakujem za odpoveď.

Odpověď ordinace

Dobrý den, pokud Saxendu od února neužíváte, je otěhotnění již bezpečné. Poločas vyloučení látky (tedy čas, kdy hladina léky klesne na polovinu) z těla je cca 13 hodin po aplikaci. Lze tedy říci, že cca do týdne po posledním užití v těle již účinná látka není.
Obvykle za bezpečnou dobu po vysazení považujeme cca jeden měsíc.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková