Konzultant a garant léčby
prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc. MBA

Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Děkujeme za váš dotaz, během pár dní tady naleznete odpověď.


Filtrovat dotazy podle oblasti:

14. 6. 2021 Lenka Petrovičová

Dobry den bohuzel me to mrzi,a pochopila jsem pozde jak jsem se zachovala. Od 14let, jsem se lecila se strumou, pote mi umrel syn a ja prasky 8let nebrala, I presto ze se mi natodila dcera. Leky beru teprve 7mesicu.Mam ale priznaky ridnuti vlasu,oboci, padaji mi I kratke, nesoustredim se, hure slysim, casto je mi zima, boli ke na hrudi, obcas modraji prsty, zapominam, byvam unavena. Mam citlive nadra a pri nasazeni euthyroxu mam problemy s menstruaci. Neudelam se, nekdy se mi hure dycha. Sono mi lekar nedelal, ale vysledky krve mam ted dle dr.jako zdravou stitnou zlazu, tak Euthyrox 25 bude stacit.TSH 1,470mU/l, T4 volny 10,16pmol/l.Neni to moc nizke,muj stary lekar uznaval u me normu 17,5 T4 a TSH 3,14.Tak nevim.
Muzu se zeptat kdyz uz mam tyto problemy dlouho daji se jeste dohromady? Nebo uz bude porad muj zivot jako peklo?Stitna zlaza se mi uz asi nevyleci ze? Jakych priznaku se zbavim? A mala je nejak ohrozena? Dekuji

Odpověď ordinace

Dobry den,

pokud Vaši anamnézu dobře chápu, máte nasazenou léčbu s cílem zmenšit zvětšenou žlázu. Bohužel nepíšete, zda štítná žláza měla i poruchu funkce, tzv.  hypothyreoza. Máte nasazenou poměrně malou dávku hormonu, která by neměla činit žádné vedlejší přiznaky a dávkováním léku se snažíme dosáhnout TSH k 1,0. Zde plati nepřímá úměra, čím více je hormonu, tím více klesá TSH. Podáváním hormonu v tabletě se snažíme štítné žláze ulevt od prácea tím dochází k jejímu zmenšení. Více se bohužel nedokážu vyjádřit, neboť mi chybí bližší informace. 

S pozdravem

MUDr. František Loos

10. 6. 2021 Lenka

Dobrý den.
Dojíždím na diabetologii do jiného vzdálenějšího města,ale po poslední
návštěvě nejsem spokojená,pan doktor mě objednal až za 4 měsíce,a proto bych ráda
přešla k Vám.
Mám vojenskou zdravotní pojišťovnu.
Bylo by to možné?
Měla bych to k Vám daleko blíž.
Mám hodně, opravdu hodně kolísavou cukrovku 2.stupně a na lačno ji mám vyšší,
než by měla být.
Cítím se sice dobře,ale nějaký důvod to podle mne musí mít,myslím si,že by se to mělo
řešit co nejdříve a ne až při příští kontrole za 4 měsíce.
Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Vážená paní, Lenko,

ano, samozřejmě, pacienty pojišťovny VoZP do péče příjimáme. Pro objednání prosím volejte 318620179.
Děkujeme.

Diabetologická ambulance

9. 6. 2021 Andrea

Dobrý den,
léčím se v těhotenství s cukrovkou ( těhotenskou) již bod zjištění těhotenství jsem na dietě, protože jsem ji před 13 lety měla i u prvního dítěte. Hodnoty jsem měla na dietě v pořádku i dlouhodobý cukr 37-39
Ale poslední měsíc se mi začla zhoršovat lačná ráno, mám přes ve 6, dokonce i 7,3 jsem naměřila v 5 h.Potom po jídle přes celý den hodnoty do 6,8.Říkala jsem to doktorce, jsem v 7 měsíci těhotenství a ona mi řekla, že důležitý je dlouhodobý cukr.Ten jsem měla na začátku 42,srazila jsem ho na těch 37-39.
Lačná mě trápí, dokonce jsem si v noci v 23 h naměřila 8,3. Večeřím kolem 19 h naposledy. Doktorka z diabetologie mi ale žádné léky dát nechce, pro ni je prý důležitý dlouhodobý cukr a ten mám v pořádku. Gynekoložka mi také doporučuje zůstat na dietě. Přidala jsem pohyb venku a doma chůzi na páse v3 x týdně 3 km pomalu,ale bojím se kvůli té lačné o mimnko.Poradite mi? Děkuji Andrea

Odpověď ordinace

Dobrý den,

vyšší hodnoty nalačno jsou v průběhu těhotenské cukrovky přítomny téměř u 20% těhotných žen. Důvodem bývá horší citlivost na vlastní inzulín z důvodu hormonální činnosti placenty. Inzulín má za úkol přes noc udržovat hladinu glykémie v ideálním rozmezí cca 4,5-5,3mmol/l. Cukr si tělo (tedy konkrétně játra) tvoří i přes noc, protože slouží jako zdroj energie. A pokud je snížená účinnost inzulínu (například placentárními hormony, může to ale být také obezita u diabetiků 2. typu) tak dochází k vzestupu glykémie nalačno , který nejde ovlivnit dietou. V těchto případech přidáváme v léčbě 1x denně dávku dlouhodobě působícího inzulínu, který pomůže slinivce a sníží hodnoty glykémie nalačno. Léčba inzulínem se dobře snáší, snížení hladin glykémie dosáhneme rychle. Zahájení doporučujeme, pokud jsou hodnoty nalačno opakovaně nad 5,5mmol/l. V léčbě těhotenské cukrovky je důležité léčbu neoddalovat, nečekáme na to, až bude miminko velké. Protože jste teprve v 7 měsíci  a hodnoty jsou nad doporučenou mez, lze léčbu inzulínem doporučit.

Více též na www.tehotenskacukrovka.cz nebo Youtube kanál: dobrý cukr   díl: léčba těhotenské cukrovky

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

4. 6. 2021 Marešová Ilona

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky tehotenskeho OGTT:
>Na lačno 5,1
>60 min 10,3
>120min 7,3
Výsledky jsou hraniční, potvrzuji tedy gestacni diabetes. Je nutné dodržovat dietu? Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

normální hodnoty glukózového tolerančního testu v těhotenství jsou nalačno méně než 5,1, 1 hodina: do 10,0mmol/l, 2 hodina do 8,5mmol/l. Všechny hodnoty nad svědčí pro diagnózu těhotenské cukrovky. Třebaže jsou Vaše výsledky jen lehce přes normu, znamená to že máte těhotenskou cukrovku. Doporučujeme dodržování diety a kontroly hladin krevního cukru tak, jak je to pro léčbu gestačního diabetu vhodné. Blíže viz například www.tehotenskacukrovka.cz nebo www.dobrycukr.cz.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

3. 6. 2021 Sulcova Vladka

Dobrý den,mam dotaz ohledně me těhotné dcery,protože i ja sama nam problem se svoji diabetolozkou a bohužel nyní i moje dcera.Ja se léčím s cukrovkou už delší čas a bohužel neuspesne,ale teď jde o moji dceru a budoucí vnoučata a nevíme si už rady.Moje dcera je ted ve 30 tydnu těhotenství a mela zvýšený cukr na 6,1.Okamzite byla poslána do diabet.poradny,kde nasadily okamzite léky.Nez li dcera léky nasadila,držela dietu a cukr se pohyboval mezi 4,8 az 6,0,lékařka tvrdila ze takhle to nejde a nasadila léky,po kterých hladina rostla na 9 az 10.Dalsi návštěva proběhla v duchu píchání inzulini 6jednotek,kdy cukr se zvedá az na 12 a 13 jednotek.Kdyz dcera chtěla odmítnout inzulín, byla nazvana nezodpovědné matkou.Prosim o vasi odpověď na tuhle situaci.Dekuji moc

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

při léčbě těhotenské cukrovky, pokud nestačí dieta, zahajujeme nejčastěji léčbu inzulínem, v některých případech léky.
Inzulín je většinou vhodnější, protože působí velmi rychle, nevstřebává se do těla, pouze snižuje hladinu krevního cukru. Pro zdárný vývoj miminka je důležité mít cukr pod kontrolou co nejrychleji. Proto nejspíše lékařka doporučila dceři inzulín, když nestačily léky. Dávka inzulínu je velmi individuální. Je důležité mít takovou dávku, aby hladina glykémie nalačno byla méně než 5,1mmol/l.

Inzulínu se dcera ani vy nemusíte bát, podáváme jej obvykle pouze do porodu. Inzulínem je léčeno až 20% všech žen s těhotenskou cukrovkou. Po porodu většinou potřeba inzulínu mizí. Více viz www.tehotenskacukrovka.cz nebo www.dobrycukr.cz

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

2. 6. 2021 Jitka

Dobrý den v prosinci jsem prodělala covid a zápal plic zánět ledvin, a chytl mě žlučník mezitím jsem měla veliké problémy že jsem nemohla jist a neustále jsem měla potřebu pít a čůrat zhubla jsem z 62 kg na 46kg jsem čerstvě po operaci žlučníku a mám problém před jídlem mám naměřené hodnoty 9 a i někdy 13 a pak z ničeho nic jdu do hypoglikemie, po operaci jsem musela dostávat glukozu jelikož jsem měla hipoglikemii. Praktická dr si myslí že bych měla jít na vyšetření na Diabetologii mám v rodině cukrovku můj táta si píchá inzulín i jeho bratr a sestra má diabetes. Je možné abych také měla diabetes když mám na lačno vysoký cukr. Už takhle mám poruchu imunity a astma. Děkuji Jitka.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

podle toho co popisujete, se u Vás opravdu rozvíjí cukrovka. Normální hodnoty nalačno jsou do 5,5mmol/l. Pro definitivní průkaz cukrovky ale používáme laboratorní testy. Proto bych Vám doporučovala navštívit lékaře na diabetologii. Doporučení Vám Vaše praktická lékařka určitě vydá.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

1. 6. 2021 Petr

Dobrý den,
nejsem diagnostikován jako diabetik, je mi 44 let. V posledních 2 letech jsem v rámci určitých revmatologických vyšetření při krevních odběrech nalačno dosahoval vyšších ranních hodnot glykemie v rozmezí 5,7 - 6,2 mmol/l. Pro podezření na prediabetes jsem byl lékařkou doporučen na OGTT test, kde první měření dosáhlo vysoké mezní hodnoty dokonce 6,9 mmol/l (ten den jsem měl ráno hektické a možná stres zrovna sehrál také nějakou roli). Avšak druhé měření po požití sladkého nápoje a 2 hodinách klidového režimu dosáhlo překvapivě velice nízké hodnoty pouhých 5,1 mmol/l. Jsem z takových výsledků získaných v rámci rozmezí pouhých 2 hodin překvapený a zmatený. Mohou prosím znamenat to, že nemám vůbec prediabetes ani diabetes, ale že můj metabolismus je prostě a jednoduše nastavený na vyšší hladiny gluk´´ozy v ranních hodinách a po dosažení nějaké určité hladiny glukózy je u mě metabolismem aktivováno její spolehlivé zpracování?
Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Vaše výsledky ukazují opravdu na tzv. prediabetes. Tedy hodnoty nalačno 5,5-6,9mmol/l. To, že po 2 hodinách v testu oGTT máte nižší hodnotu znamená, že Vaše tělo dokáže vyloučit dostatečné množství inzulínu a zkorigovat glykémii do správných mezí. Neumí to ale úplně správně ve stavu přes noc, nalačno.

Protože prediabetes je stav, kdy až ve 30% lze očekávat přechod do diabetu, je vhodné již nyní dodržovat zásady racionální stravy, pohyb a 1x ročně si nechat v rámci prevence kontrolovat hladinu glykémie.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

31. 5. 2021 anonymní

Dobrý den, jsem potenciální dárkyni oocytů před čímž jsem dostala žádanku ke kontrole endokrinologa. Jak se muzu k Vám objednat, jaka je přibližně čekací doba a jaké jsou poplatky v případě konsiliárního vyšetření.
Předem děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den,

na kontrolu na endokrinologii se můžete objednat, viz naše stránky: www.diabetologiepraha4.cz, kde jsou telefonní kontakty na endokrinologii.
Váš problém je trochu netypický, bylo by lepší pokud předem napíšete na endokrinologiepraha4@gmail.com nebo zavoláte abychom se s Vámi domluvili na podrobnostech.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

18. 5. 2021 Monika

Dobrý den, mám možná zvláštní dotaz, ale nejsem si jistá jak je to v případě, když používám přírodní balzám, kde je ve složení mimo jiné bambucké máslo, jojobový, arganový. avokádový olej a med. Zajímá mě především med v tomto balzámu, zda může ovlivnit hladinu glykémie při diabetes melittus. Určitě se něco může do těla dostat, když se používá na rty, případně vstřebat do těla a glykémii zvýšit. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

je dobře, že se zajímáte o příbalové letáky a o složení výrobků, které používáte. Pokud máte cukrovku, zajímají Vás příbalové letáky všeho co dáváte do úst. Ze zažívacího traktu se živiny vstřebávají a mohou ovlivnit hladinu glykémie. Balzámy, které aplikujete na kůži pokud obsahují med nemohou hladinu glykémie ovlivnit, protože se přes kůži cukr z medu nevstřebává. Pokud aplikujete balzám na rty a nějaké množství se dostane do úst, tak obsahuje medu tak málo, že ke zvýšení cukru v krvi nemůže dojít.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 5. 2021 Michal Woltner

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám bráchu a má cukrovku mezi 1 a 2 typem. Bohužel to nechal dojít tak daleko že měl 213 kilo. Začaly se objevovat důsledky neuropatie a stávaly se silnějšími. Nejdřív zborcená klenba nohy, a pak, pak defekty kůže, pak silné zavodnění, pak odvoz do nemocnice poprvé, podruhé infekce z rány. Pak byl převezen do sanatoria aby se tam dal do pořádku, zhubnul a zesílil. Nyní má 180 kilo. Bohužel jak první týden ležel a ještě doléčoval rány, tak přestal hýbat úplně hýbat nohama, Když se mažou tak umí říct která noha se maže. Nohy má teplé, ale nepohne s nimi. Když se mažou nebo zvedají tak samy tu a tam pocukávají. Chtěl bych se zeptat, když se něco takového stane, jestli máte s tímto zkušenost, že ten kdo má vlivem diabetické periferní neuropatie nehybnost nohou, jestli je úplně vyloučené, že by s nimi někdy ještě pohnul. Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

podle toho, co říkáte, může být více příčin, proč Váš bratr nemůže hýbat končetinami. Pro správné posouzení je ale nezbytné mít k dispozici lékařská vyšetření. Jen podle Vašeho popisu bohužel nelze správně odpovědět. Doporučuji Vám zeptat se lékařů, kde byl nebo je v léčení.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková